Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

Mi a tea?

 

A tea nevű ital a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet.

 

 

 

Teának (plantateának) nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

 

A teacserjét főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik. A Camellia sinensis és a Camellia assamica örökzöld fa, 5-6 méter magasra is nőhet, a teaültetvényeken azonban 1–1,5 méter magasra visszametszik. A cserjéről hároméves korában szedhető először levél, a legjobb minőségű árut 7-8 éves koráig adja.

 

Miről szól a tea legendája?

 

  • Az egyik történet szerint Gautama Buddha fedezte fel a teát, midőn egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe.
  • Egy másik történet szerint amikor Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak.
  • Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai uralkodó forró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását.

Hogyan dolgozzák fel a teát?

 

Az egyik módszer a hagyományos ortodox (azaz kézi) módszer, a másik pedig CTC (morzsol, szakít, csavar; az angol crush, tear, curl szavakból).

 

Hagyományos (kézi) feldolgozás: Az ortodox módszer kézi feldolgozást jelent, és főként a jobb minőségű leveleknél használják. Bár az ortodox módszer pontos menete teafajtánként eltér, ez a feldolgozás jó minőségű, laza teát eredményez, melyet nagyon kedvelnek az ínyencek.

Ez fonnyasztásból, sodrás-hengerelésből, erjesztésből (oxidáció), és szárításból áll.

 

CTC módszer A CTC módszert a gyengébb minőségű levelekhez használják, melyek általában teafilterekben, vagy sürítményekben végzik és feldolgozásuk gépi úton történik. Ez a módszer hatásosan és hatékonyan készít jobb minőségű végterméket a közepes vagy gyenge minőségű levelekből.

 

A zöld teát nem, vagy csak gyengén fermentálják. A fehér tea egyáltalán nincs oxidálva.

 

Tea a világpiacon?

 

A két jelentős fekete tea exportőr India és Srí Lanka (Ceylon). Kína csak a zöldtea-exportban jelentős, Japán pedig kizárólag hazai fogyasztásra termel.

 

Népek és a tea?

 

Kína - Zöld tea, pu-er, teaszertartás

Angolok - Ötórai tea, tejjel (Earl Grey, Darjeeling)

Indiaiak - Chai tea (fűszeres indiai fekete tea)

Mongolok - Sós tejes tea

Japánok - Zöld tea, oolong, teaszertartás

Marokkó - Menta tea

Afrika - Rooibos (nem tea, egy cserje rügyeiből készült ital)

Oroszok - Fekete tea, szamovárból isszák

Európa - változatos

 

 

 

forrás: Internet és Wikipédia (ezenkívül a saját szavaim)


 

 

 

 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Asztali nézet