Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

Das Gesunde Plus - Rooibos Chai



 



Honnan?/Tea története: Ezt a teát az egyik kedves olvasóm Harcos ajánlotta, hogy ez az ő kedvenc teája és szívesen olvasná az elemzését. Már kóstoltam a teát én is (de csak egyszer ittam belőle, vendégségben) és mivel szeretem a fűszeres teákat úgy döntöttem beszerzek belőle egy dobozzal. A dm drogériákban lehet kapni, én 499 Ft-ért vettem.

Milyen tea?/Miből áll?: Ez a tea egy fűszerekkel gazdagított rooibos (vörös tea). Az alkotóelemei a doboz szerint: rooibos, gyömbér, ánizs, vanília, aroma, fahéj darabok, kardamom, feketebors, csillagánizs. Tudni kell, hogy a chai elnevezés a fűszeres indiai teára utal. Ebben az országban minden családnak saját receptje van az ilyen fűszeres tea elkészítésére. Ők úgy tartják, hogy minél több és aromásabb fűszer van benne, annál jobb.

Külső/Csomagolás/Első benyomások: Az egyik német nyelvű fórum, ahonnan a képet szereztem azt írja erről a teáról: "Karácsony a csészédben". Nos ha azt vesszük, hogy karácsonyi fűszerek is helyet kaptak ebben a keverékben, lehet némi igazság ebben a névben. A tea ízléses dobozban van, amely a "dm márkás" teák szokásos kinézete, egy kis indiai mintával, mivel Chai. 25 filter bújik meg a dobozban, külön papírtasakba csomagolva. Magyar leírás ragasztott matricán található, a dobozon önmagában nincs, mivel német import termék. Ennek ellenére is pozitív az első benyomás.

Illat: Az illata szárazon is fűszeres, a rooibos kellemes édességével körítve. Nem olyan tolakodó, de igazi, fűszeres csodaital illatozik, már így "előre" is. Forró vízzel felöntve (100 fokos víz, mivel Rooibos tea) aztán kiteljesedik az illatorgia. Enyhén csípős illatban a bors és a gyömbér hatása érvényesül, a fahéj, a vanília és a rooibos édessége lágyítja meg.

Íz: Az íze első kortyra igazi fűszeres élmény, én nagyon szeretem ezeket a teákat, úgyhogy sec perc alatt elfogyott az az egy nagy bögre (0,5 liter) főzhettem a következőt. 5 percig áztattam (rooibosnál kb. középidő). Pár korty után ánizsos felhangok is kiteljesednek, egyébként fahéj és rooibos és vanília. Ízében a csípősség nem igazán jelenik meg, vagy csak én nem nagyon fedeztem fel, de így legalább azoknak sem kell tartaniuk tőle akik nem szeretik a teát ami picit csíp. :)

Szabad asszociáció: Kandalló előtt üldögélős este, és a nagymamám fűszeres doboza jut az eszembe róla. (Ő egy papírdobozban tartotta a fűszeres üvegcséit, annak volt ennyire különleges, sokfajta fűszeres illata.)

Összesítés: Nagyon jó tea. Bátran ajánlom bárkinek, aki kedveli a fűszeres, különleges ízeket. Mivel rooibos, a kismamáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek és a gyerekeknek sem kell lemondaniuk róla. Kis mézzel, még jobban feldobható szerintem. (Én nem ízesítettem.)

 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Szavazás

Mivel ízesíted a teádat?
Édesítőszerrel.
Édesítőszerrel és citrommal.
Cukorral és mézzel.
Citrommal.
Citrommal cukorral és mézzel.
Citrommal és cukorral.
Cukorral.
Semmivel. Ízesítés nélkül iszom.
Citrommal és mézzel.
Mézzel.
Kandiscukorral.
Fűszerekkel.
Tejjel.
Tejjel-cukorral.
Minden fajta teát másképpen iszok.
Amihez épp kedvem van.
Asztali nézet