Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

 

Teaházak, teázóhelyek ahol jártam, és ahova szeretnék eljutni.

 





Vörös Oroszlán Teaház - Budapest


Egy budapesti teaházat mutatok be, ez pedig, az általam is nagyon kedvelt, Vörös Oroszlán Teaház.

Bár én még csak kétszer jártam a teázó részlegükben (azaz a teaházban), mert a többi alkalommal csak a teaboltot látogattam meg gyorsan, de nagyon gyorsan megkedveltem és a kedvenc teázóhelyeim egyikévé nőtte ki magát. Pesten két helyen is található teaházuk, a XI. kerületben, a Villányi úton, ahova én is szoktam járni, (mivel ez közel van a munkahelyemhez) illetve a Jókai téren.

 

 

Ahogy a képeken is látszik, nagyon hangulatos, szép hely, a levegőben füstölők illata és igazi tea illat. Ami miatt méginkább szeretek ide járni, hogy az eladók és a felszolgálók mind nagyon kedvesek, mosolygósak. Az ember még ki se nyitja a száját de már mosolyognak, mindenben segítenek. Többször volt, hogy nem tudtam választani, akkor addig ajánlgatták a teákat, találgatták hogy a megadott kritériumok alapján mi lehet az amire vágyom, míg sikerült.

A választékuk nagyon sokféle, azt hiszem jelenleg 110-nél is több teájuk van, szóval az ember biztosan talál magának valót. A teákat kis 4 dl-es kannákban szolgálják fel, amiből többször is tölthetsz magadnak a csészédbe. Ezenekívül a teákat úgy készítik el ahogy te szeretnéd - erősre, gyengére stb.

A teák ára 5-800 Ft körül mozog, elvitelre is lehet kérni mindenből amit kóstoltunk. A teákon kívül forró csokikat, üdítő italokat és kávét is lehet fogyasztani, bár én kimondottan a teázásért szeretek ide járni, és szerintem a legtöbb ember így van vele.

 

 

A szép berendezést mutatja hogy még kis akváriumuk is van, aranyhalakkal és koi-kal, ami szerintem szintén nagyon hangulatossá varázsolja a helyet.

Összességében egy nagyon pazar teázóhelyről van szó, én csak ajánlani tudom mindenkinek hogy térjen be. A teák finomak, az eladók kedvesek, a hely gyönyörű, szóval csak jót lehet mondani róla. Szerintem innen az ember nem megy haza élmények és természetesen tea nélkül.

 

Honlapjuk megtekinthető: http://www.vorosoroszlanteahaz.hu

 


Teapalota a Potalához - Budapest


Teaház, teázó, teabolt és teakereskedés, ez áll a weboldalukon. Az utcai táblán pedig "Tibet teázó". Hogy miért ez a sok megnevezés, azt nem tudom, mindenesetre a hely valóban elég sokrétű.

A teaház (nevezzük így) a Jókai utcában található, a Nyugati tértől nem messze. (2 percet kell sétálni) Mielőtt elmentem, tájékozódtam a honlapjukról, és van egy olyan "promóciójuk" hogyha feliratkozol a hírlevelükre (azaz regisztrálsz a honlapon), akkor kapsz egy kancsó ingyen teát ha betérsz hozzájuk. Ezentúl minden regisztrált ember, ekkor már törzsvendég, ami további előnyökkel járhat. Nosza, élten is a lehetőséggel.

 

A teázó számomra nagyon hangulatos volt. Fent egy galéria rész került kialakításra, ahol lehet dohányozni (számomra leginkább sajnos, mert nem szeretem a cigifüstöt, pedig szívesen felmentem volna), ahol kis párnákon lehet ülni, alacsony asztalkáknál. Odalent sötét fából készült székek és asztalok várják a betérőket, egy terméskőből kirakott vízesésről víz csobog egy kis tavacska szerűségbe, amiben aranyhalak úszkálnak. A hely kellemes színű kelmékkel van teleaggatva, nagyon kis hangulatos, a fényekkel. A falra a potala palota van festve, még a mennyezet is festett, kék alapn hófehér felhők úsznak, mintha ég lenne felettünk.

A személyzet nagyon kedves, segítőkész, sürögnek-forognak az ember körül. Jó sokan voltak, nem hiába, bejáratott hely ez ezek szerint. Odalent is van kis elkülönített rész, azoknak akik félre akarnak húzódni. Sajnos ez, ottjártunkkor éppen foglalt volt. Ezt színes függöny kelmékkel vették körül, belül alacsony székek, asztalka, mécses. Nagyon faintos volt, ha szabad így mondanom. :)
A teaválaszték sokfajta. Az itallapon külön vannak a csak fogyasztásra kínált teák (kifutó, vagy csak kevés van készleten belőle) és azok is amit lehet fogyasztani is, és elvitelre vásárolni. Lehet még fogyasztani ételeket (azt hiszem 2 fajtát csak), süteményt, kávékat, illetve forró csokikat és fagyi kelyheket is. Odafent, a galérián, lehet vízipipázni is.
A teákat elvitelre 50 illetve 100 grammos kiszerelésben lehet megvásárolni. Áruk szerintem a szokásos 50 gramm esetén 680-1000 Ft-ig, 100 gramm esetén ennek a többszöröse is lehet, viszont nagyon finom, és a minőségi teákat árulnak.
A teát szürke mázas kerámia kancsókban készítik el, nagyon figyelve az áztatási időre (minden kannára külön órát tesznek, ami csipog hogyha kész a tea, így nem áztathatják túl). A csészék fületlen, a kancsóval harmonizáló csészikék, kb. 2 és félszer lesz tele egy kannányi teával (4 dl) Lehet kérni mézet is a teához (130 Ft volt azt hiszem) vagy citromot (nem néztem az árát), a cukor az asztalon van, már akkor amikor a helyünket elfoglaljuk.
Sajnos a két tea közül amit rendeltünk, az egyik (Mozart - marcipános) éppen elfogyott, így másikat kellett választanunk. (Gondolom az átmeneti készlethiányt nem tüntetik fel a tealapon, vagy csak épp aznap fogyott ki.) Én egy őszi fények nevezetű gyümölcsteát ittam (a promóciónak hála ingyen), ami nagyon finom volt.
A Tibeti teázó elnevezés pedig nem csak a névre és a dizájnra utal, lehet kapni különleges, tibeti jakvajas teát, marsala chai indiai fűszeres teát, sok-sok teakülönlegességet, füstölőket, ajándéktárgyakat, teás kellékeket (milliónyi teadoboz van például) és még sok mást.
És visszatérve a kedvezményekre: aki regisztrál a honlapon, azaz feliratkozik a hírlevélre, az minden héten féláron ihatja a hét teáját -  (mindig küldik e-mailben, hogy mi az aktuális hét teája) ami ottlétünkkor éppen egy marcipános-málnaleveles rooibos tea volt - illetve féláron eheti a fagyikelyheket, 30%-al olcsóbban vízipipázhat (ezzel annyira nem tudtak megfogni, mivel eléggé anti dohányos vagyok), illetve 4 havonta egy teakupont kap, ami feljogosítja egy-egy újabb kancsó tea ingyenes fogyasztására.
Mindent összevetve, remekül éreztük magunkat a Potalában.
Én vittem is tőlük teát, ajándék lesz majd, szülinapra. :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hanami Teaház és Teabolt - Budapest



Ezzel a teázóhely elemzéssel már régóta lógtam, mert már jártam itt, csak eddig nem volt időm bemutatni. De majd most. Mivel ez a kis üzletecske igen sokrétű, így ide is, a teaboltok részbe is feltehetném de mivel inkább teázónak mondanám, csak itt fogok írni róla, itt viszont bővebben. Teázó tehát, méghozzá abból is az autentikus japán jelleget próbálja követni.

Helyrajzilag Budapesten, a Kálvin tértől nem messze található, a Király Pál utcában.



Ahogy a képeken is látszik, gyönyörűen berendezett, hangulatos kis helyről van szó. Mivel nagy szerelmem japán és a keleti kultúra, számomra igazi felüdülés volt ide betérni, és elücsörögni pár órát, egy finom tea mellett. A fényekről papírlámpások és mécsesek gondoskodnak, az asztalokon bambusz alátétek, vázában virágok (ottjártamkor éppen egy-egy szál hófehér frézia), a falakon pedig festett japán motívumos dekorációkat láthatunk. A boltba betérve először a kiszolgáló pulthoz jutunk, ahol a sok-sok tea várja polcokon az érdeklődőket, velük szemben pedig eredeti kézzel készített, kézműves kerámiák, kancsók és teázási kellékek. A terembe ahol teázni lehet egy pici lépcsőn jutunk le.

A teaválaszték nagyon sokféle. Vannak itt a világ minden teájáról teák, japán, kínai, indiai, vietnámi, nepáli, thai és még sorolhatnám. Natúr, ízesített, fekete, zöld, fehér, gyümölcs, rooibos és igazából minden amit "teaként" fogyasztunk és fogyasztani érdemes. A teaház specialitása azonban az egyenesen japánból érkező teák, amiket közvetlenül a termelőtől vásárolnak.

A teákat normál módon általában 4 dl-es porcelán kannákben készítik el, ezekhez szép kis díszített csészikéket kapunk. (Természetesen fül néküli, apró 0,5-1 dl körülieket.) Viszont lehetőség van Gong Fu Cha teázásra is illezve a japán teákat egy beépített szûrõvel ellátott egyszerû, 180 ml-es úgy nevezett Tokoname kyushu kannában szolgálják fel. Illetve készítenek Matcha (zöld tea por) teát is, hagyományos szertartással.


Az árak: az árak szerintem megfelelőek az ár-érték arány tekintetében. A fekete-zöld-gyümölcs-rooibos teák nem drágábbak mint máshol, az autentikus japán és kínai teák viszont igen. Van olyan tea amiből 30 g több ezer forint, viszont ami jó hír, hogy ezeket a teákat is ugyanúgy 1000 Ft körüli összegért lehet fogyasztani a teázóban, szóval akinek nem telik rá hogy hazavigyen belőle egy jelentős mennyiséget, megteheti hogy gyakran eljár ide, iszogatni a megkedvelt teát. Én meg voltam elégedve az árakkal, főleg mivel adnak a minőségre, és ezek minőségi teák. Én egy Houjicha Karigane teát ittam, ami egy japán pirított szártea, tehát a teacserje szárából készül főként, nem a leveléből.
Nagyon különleges íze volt, tetszett.


Ami az elvitelt illeti, minden teából lehet elvinni, ráadásul nem csak 50 és 100 grammot hanem tetszőleges mennyiséget 30-40 grammot is akár, ha úgy szeretnénk. Ez teakóstolás szempontjából ideális, hiszen nem veszünk egyszerre 10 dekát ha csak kipróbálásra szeretnénk vinni egy új teát. A választék folyamatosan bővül, minden évszakban vannak új teák, és az egyes szüretekből is folyamatosan érkeznek újdonságok. Ahogy szoktam, innen sem távoztam tehát tea nélkül ezúttal egy ízesített fekete teából kértem, név szerint az Ered Luin (Kékhegység) fantázianevű ízesített fekete teából, ami eperrel, levendulával, mézzel, kék áfonyával, rebarbarával és búzavirággal van ízesítve. A teában a búzavirág szirmok dominálnak, gyönyörű kis kék mintaként tündökölve a levelek között, ahogy kibontottam a zacskót.

Az eladó srác nagyon kedves volt és segítőkész mesélt a teákról, adott tippeket hogyan készítsük el, ajánlott is a tealapról, mikor tanácstalanok voltunk egy-egy teát illetően, ha kellett javasolt is egy-egy teát, amit szerinte érdemes kipróbálnunk.

Minden tea kedvelőnek ajánlom hogy látogasson el egyszer ide, nem fogja megbánni.

Weboldaluk: http://www.hanami-teahaz.hu/index.html


Tűztorony Kávézó - Gödöllő

 

Most pedig az egyik törzshelyemet mutatnám be, ami bár nevét tekintve kávézó és nem teázó, mégis csodás teaválasztékkal rendelkezik és gyakran járok ide, mind barátnőkkel beszélgetni, mind teabeszerzés céljából.

 

Több mint 50 fajta teából választhat az arra járó, aminek csak tört része szerepel a honlapjukon de azért érdemes megnézni. A hely kinézete és hangulata egyaránt megnyerő, alacsony asztalkák, ha estefelé megyünk mécsesekkel, napközben és este is nyitvatartó terasszal, sokfajta tea-kávé-csoki és sütemény különlegességgel várják a vendégeket.

 

A teákat kis fél literes kancsókban szolgálják fel, ami saját csészével rendelkezik. Az árak nem a legdrágábbak, és egységesek, minden teára vonatkoznak. Ha pedig megtetszik valamelyik tea, elvitelre is lehet vásárolni 50 és 100 grammos kiszerelésben is.

 

További információért itt a weboldaluk: http://caffe.tuztoronyhaz.hu/

 

Illetve pár kép ízelítőnek:

 




Liszt Szalon Teaház - Sopron

 

Ha valaki Sopronban jár, mindenképpen be kell ugrania a Liszt Szalonba, ami egy patinás régi épületben, az Eggenberg házban van helyileg, ami önmagában véve is látnivaló, hátmég a teák. Innen nyílik tehát a Liszt Szalon, Sopron kávéházi és kulturális életének meghatározó pontja. A remek kávé- és teakülönlegességek kóstolása mellett a termek falain elhelyezett képek Liszt Ferenc utazásairól mesélnek.

Ez az udvar, ahol kis székecskéken üldögélve élvezhetjük a teánkat, ha ehhez van kedvünk:

 

 

Több mint 150 fajta teaválasztékuk szemet gyönyörködtet. Végig is lehet szagolni őket, aztán teázás után megvásárolni azokat 50 illetve 100 grammos kiszerelésben. (Illetve dobozokat, teázási kellékeket, mindenfélét.)  Az árak pedig nem drágák.

A teaházat egy középkorú férfi és a felesége vezeti, mint az internetről megtudtam. Ott jártamkor éppen a férfi szolgált ki, kedves volt, igazi vendéglátós, láhatóan teaszerető ember, szerinte minden teájuk különleges a maga nevében, ami igaz is volt. Az ember nem győz betelni a több mint 10 oldal hosszú tealappal, ahol aztán mindenféle tea megtalálható: fekete, ízesített és natúr, klasszikus és különlegsség, zöld, fehér, ooloong, rooibos, rotbush, wellness teák, gyógyteák, gyümölcsteák.

 

A teákat kis üvegkancsókban és fémborítású gyönyörű kézműves üvegcsészékben szolgálják fel. Minden asztalon van 4 féle cukor és lehet kérni mézet és citromot is. (Bár én nem éltem ilyenekkel, de jó hogy erre is gondolnak.) És tapasztaltam a dolgokat: a teáik nagyon finomak.

 

Sajnos weboldaluk nincsen, de aki be akar nézni ide a címük: 9400 Sopron Szt. György u. 12.

Nyitva vannak: egész héten 10-21-ig, lehet menni csoportosan, barátokkal, párral, akárhogy.

A hely nagyon szép, hangulatos, több internetes forrás szerint viszont sajnos pusztulásra van ítélve, mert kong az ürességtől, naponta alig pár ember tér be ide, pedig nem is tudják mit hagynak ki. És ahogy konstantáltam, a rossz hírekkel ellentétben a teaház még nem zárt be, jelenleg is üzemel, bár valóban nem sok a vendég. (Az ezzel kapcsolatos cikk ITT olvasható.) Kár, mert egy igazán jó, hangulatos, mesés hely tűnne el ezzel Sopron utcáiról. :(


Mindenképpen ajánlom kipróbálásra annak, aki arrafele jár, mert nagyon jó!


 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Asztali nézet