Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

A teakészítésnek országonként más-más hagyománya van, én most felsorolom a legismertebb módszert, amit hazánkban és Euróban használunk.

 

Ha teát készítesz, legyen az filteres vagy kimért tea, szükséged lesz egy teáskannára, vízre, a teára (kimért tea esetén szűrőre, teatojásra, vagy filterre) illetve egy pohárra, bögrére amiből fogyasztod.

 

 

 

Különböző ízesítőket is használhatsz (édesítésre cukrot, kandiscukrot, mézet, édesítőszert, ezenkívül van aki citromot is tesz bele, vagy tejet, vagy rumot) de az igazi tea ínyencek ízesítés nélkül fogyasztják ezt a nemes italt.

 

 

 

A különböző teákhoz különböző hőfokú vizeket érdemes használni, bár ha filteres teát használunk ezt nem sokan szokták figyelni.

 

 

Ezért én leírom, akit érdekel, az ideális teavíz hőfokok:

 

Fekete tea: 100 (kivéve a finomabb Darjeeling, mert az 90 C°)

Zöld tea: 80-90

Fehér tea: 70

Rooibos: 90-100

Gyümölcstea: 100

Gyógyteák: 100

 

Ha számít a hőfok, és nem szeretnénk vagy nem tudjuk hőmérőzni a vizet, várjunk amíg kihűl és figyeljük az órát.

 

A víz ha felforrt és utána állni hagyjuk, normál szobahőmérsékleten:

  • 2-3 perc múlva 90-95°C-ra
  • 5-7 perc múlva 80-85°C-ra
  • 10 perc múlva 70-65 °C-ra hűl le.

 

 

A teafőzésnél ha nem filtert használunk emberenként egy-egy kanál teafűvel számoljunk, plusz egyet a "kanna részére". Ez általában 3-4 egy másfél literes kannánál, de gyümölcsteából értelemszerűen lehet több, hogy jobban érezzük az ízeket. Filterből 2-t 3-at használjunk (saját tapasztalat, de lehet többet is) egy másfél literes kannába. (Tehát csészénként/bögrénként egy teáskanál teafű, illetve egy filter tea, ha csak egy csészével készítünk)

 

A különböző teafajtákat különböző ideig kell áztatni, hogy rendesen kiadja az ízét:

 

Fekete tea: 3-4 perc (kivéve: Assam tea mert az 2 perc)

Ízesített fekete tea: 4-5 perc

Zöld tea: 3-4 perc (kivéve: Oolong tea mert az 2 perc)

Ízesített zöld tea: 3-4 perc

Fehér tea: 2-3 perc

Rooibos tea: 4-5 perc

Ízesített Rooibos tea: 4-5 perc

Gyümölcs tea: 8-10 perc

Gyógytea: utasítás szerint

 

A tea erősségét ne azzal szabályozzuk hogy tovább áztatjuk (mert sok áztatás után a tea keserű lesz), hanem több teafű hozzáadásával.

 

Az áztatási idő lejárta után a filter/szűrő kiemelhető és a tea kínálható.

 

Ízesíthetjük is, ha szeretjük, de nagy szabály hogy a tejjel ízesített teába tilos citromot tenni, mert kicsapódik.



Jó teázást kívánok! :)

 

 

 

>Forrás: saját információ, kérlek ne másold!<

 


  

 

 

 

Weboldal készítés ingyen

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Szavazás

Mivel ízesíted a teádat?
Édesítőszerrel.
Minden fajta teát másképpen iszok.
Tejjel-cukorral.
Tejjel.
Fűszerekkel.
Kandiscukorral.
Mézzel.
Citrommal és mézzel.
Semmivel. Ízesítés nélkül iszom.
Cukorral.
Citrommal és cukorral.
Citrommal cukorral és mézzel.
Citrommal.
Cukorral és mézzel.
Édesítőszerrel és citrommal.
Amihez épp kedvem van.
Asztali nézet