Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

 

Darky teája megfázásra


 
Ahogy hűl az idő majd aztán hirtelen melegszik, megjelennek a vírusok, bacik, és ilyenkor gyakrabban betegszik meg az ember.
 
Náthásan, fázósan, betegen pedig ugyanolyan jól esik egy kis meleg teát kortyolgatni mint egyébként, ha nem jobban. Ráadásul beteg, lázas időszakban az ember jobb ha odafigyel a folyadék pótlására is.
 
Ebben segít ez a tea recept, ami nálunk bevált így szeretném megosztani. Engem mindig át szokott segíteni a náthás, meghűléses időszakaimon.
 
Kell hozzá:

  • 1 filter vagy 1 tk. hársfavirág tea
  • 1 filter vagy 1 tk. kamillavirág tea
  • 1 filter vagy 1 tk. mentalevél tea
  • 1 filter vegyes gyógynövény tea
  • 2 teáskanál méz

Aki szereti csavarhat bele egy fél citromot is.
 
A teát én egy 7 dl-es nagy bögrébe szoktam elkészíteni hogy jó erős legyen, így jobban hat, de ez az adag egy 1-1,5 l-es kancsóba is elég (picit több mézzel), amit aztán a nap folyamán lehet kortyolgatni.
 
Hogy milyen teát használjunk, az mégegy fogós kérdés. Legjobb természetesen a gyógyszertárakban és bio boltokban is kapható gyógynövények, amik ugye "szálas" verziók, ezáltal nagyobb a hatóanyag tartalmuk. Jók még a herbária filteres gyógyteái (ilyet is szoktam használni), ugyanis azok gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényekkel dolgoznak, nem csak zúzalékokkal. Saját tapasztalat hogy nagyon jó a Lord Nelsonos (LIDL-ben kapható) gyógynövény tea keverék, én ezt használom keverékként 7 Krauter névem fut és tényleg 7 féle gyógynövény van benne, ezen kívül a Teekanne gyógytea keveréke, és a citromos-gyógytea keveréke is. Menta teából nekem tesco-s is van otthon, nem rossz az sem. 

 
Szóval nem kell feltétlenül nagyon drága teákat vásárolni ennek a gyógyitalnak az elkészítéséhez.
 
Forró vízzel kell leönteni a teafiltereket, illetve a teákat, amiket aztán 8-10 percig szoktam állni hagyni, addigra szépen kioldódnak, és hűl is picit a tea.
 
Aztán belecsurgatom a mézet, és jól elkeverem. (Nálunk legtöbbször akácméz van otthon, de finom virágmézzel, selyemfű mézzel, vagy fenyőmézzel is.)
 
Akinek nem elég édes, tehet bele kandiscukrot vagy sima cukrot, a méz viszont immunerősítő volta miatt kell bele, meg mert sokkal egészségesebb mint a cukor.
 
Ugyanígy ízlés kérdése, citromot is facsarhatunk bele.
 
Mire a teát kivesszük a vízből már simán lehet beletenni a citromot illetve a mézet, addigra kihűl picit a teánk. Forró teába nem előnyös, mert a méz jó tulajdonságai és a citrom C vitamin tartalma a nagy hő hatására elillan.
 
Ha ez kész van, akkor töltsük bögrébe a teánkat és kortyoljuk el.
 
Nekem mindig segít ha influenzás, megfázásos bajom van, vagy csak egy kis nátha gyötör.
 
Az elkészült teánk jó tulajdonságai:

  • A kamilla tea miatt nyugtató, fertőtlenítő hatása van, ezenkívül a köhögést is enyhíti.
  • A menta tea miatt enyhíti az influenza tüneteit, az orrdugulást, nátha ellen kiváló.
  • A hársfa tea miatt segít elmulasztani a köhögést, a fájós torok ellen is hatásos.
  • A gyógynövény tea keverék miatt pedig egyéb jó hatásai is lehetnek. Az általam használt teában van kamilla, borsmenta, citromverbéna, körömvirág, málnalevél, hársfavirág, kasvirág. Ezek külön-külön is nagyon hasznosak, együtt pedig még inkább, segítenek átvészelni a betegséget és kilábalni belőle.
  • A méz miatt a teánk édes, és egészséges ital.

 

A gyógyteákról és hatásaikról többet a Gyógyteák című modulban tudhattok meg.


Én ezt a teát naponta 2x vagy 3x szoktam inni, addig amíg jobban nem leszek.
 
 
 
Jó teázást!

 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Asztali nézet