Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

Tea a munkahelyen

 
 
Aki szereti a teát, az mindenhol teázik, úgy otthon, mind barátoknál, vendégségben, vagy a munkahelyen is. Mivel azonban az ember a munkahelyére dolgozni jár, itt elég szűkösek a lehetőségek, hogyan teázzunk, hogy ne maradjon ki az életünkből mindennapi frissítő vagy éppen élénkítő italunk. Az alábbi kis írással ahhoz szeretnék tippeket adni, hogyan lehet a munkahelyen is könnyen, gyorsan teát készíteni, élvezni, vagy akinek erre nincs lehetősége, otthonról teát bevinni, illetve hogy milyen teákat ihatunk, ami még jó hatással is lesz a munkánkra.
 
Elsőként is leszögezném, egyik munkaadó sem szereti ha az alkalmazott "nyaral" munka helyett, de egy kávé, illetve ebben az esetben tea, a legtöbb munkahelyen munka közben, vagy kis szünetet beiktatva nem számít főbenjáró bűnnek. Én eddig bárhol is dolgoztam, mindig voltak ilyen szünetek, vagy a munkakezdés előtt, reggel tudtam meginni egy teát, vagy ebédszünetben, de olyan is volt, amikor munka közben is ott gőzölgött az asztalomon a tea (most is, hála az égnek) így pedig könnyebben teltek a dolgos órák.
 
A filteres tea jó találmány a munkahelyen teázóknak. Elég körülményes lenne a teafüvet behurcolni a munkahelyre, aztán még ott bíbelődni a szűrővel, forró vízzel, aztán az ázott tealevél kidobásával, és a szűrő kimosásával. Filteres teával ez könnyen megoldható, praktikus, és gyors.
 
 
Amire minden esetben szükségünk van a munkahelyen is:
 
  • egy bögre, csésze, pohár
  • vízmelegítésre használható alkalmatosság
  • tea
  • kanál
  • cukor, citrom, méz (ki mivel szereti)
  • teás doboz vagy valami amiben tartjuk a teát

 

A legtöbb munkahelyen van vízforraló, vagy (nagyobb cégeknél) automata, ami ad forró vízet. Ha mégsincs, akkor hozhatunk be mi (természetesen előzetesen megbeszélve a kollegákkal) vagy használhatjuk a mikro-t vízmelegítésre. (Ebben az esetben a vizet ne csak melegítük, hagyjuk hogy felforrjon, és figyeljünk rá hogy a pohár amit a mikro-ba teszünk bírja-e ezt, mert jártam már úgy, hogy megrepedt a poharam, mert nem bírta a mikrohullámot.)
 
A teák beszerzése és behozatala már nem ilyen körülményes. Veszünk egy doboz teát, vagy az otthoni készletből válogatunk pár filtert, amit valamilyen dobozban vagy üvegben beviszünk a munkahelyre. Így mindig van odabent is finom teánk.
 
Ízesítőkről szintén mi gondoskodunk, (bár ahol kávét isznak egy munkahelyen általában szokott lenni cukor, vagy édesítőszer - ritkább esetben, ahol teáznak is, citrom és méz). Mézet pici üvegben, cukrot szintén (vagy kockacukor esetén dobozban - ezt már eleve abban is lehet kapni), citromlevet pedig üvegben hozhatunk be. (Ha az igazi citromot preferáljuk, akkor érdemes otthon kifacsarni egyet-kettőt, hogy ne ezzel kelljen odabent bíbelődni.)
 
Bögre vagy csésze szokott lenni a legtöbb helyen, ha nem, azt is hozhatunk be otthonról, amennyiben van több. (Érdemes is rendszeresíteni egy saját bögrét a munkahelyre, ami egyedi, és csak mi használjuk, mert így nincs keveredés, és remélhetőleg nem iszik más is a mi poharunkból.) Ha erre nincs lehetőségünk vehetünk műanyag, eldobható poharat is.
 
Ha mindez megvan, akkor már évezhetjük is a munkahelyi teánkat.
 
Azoknak a dolgozóknak, akik olyan helyen dolgoznak, vagy esetleg járművezetők, szabad ég alatt dolgoznak ahol nincs lehetőség teázásra, a legjobb ha termoszban visznek magukkal teát, hozzá pedig ízesítőt amit szeretnének. A termosz melegen, illetve hidegen tartja az italt, amit aztán úgy fogyaszthatunk mintha akkor készítettük volna. Az ízesítőket otthon is beletehetjük, de érdemes inkább ott, ivás előtt ízesíteni, mert úgy intenzívebb ízt kapunk.
 
Mégegy eshetőséget említenék meg: az instant tea. Én ugyan nem szeretem ezt az italt (ízlések és pofonok), de ahol nincs lehetőség a teafőzésre, ez a megoldás is beválhat. A tea port csak forró vagy hideg vízzel kell elkeverni, és már ihatjuk is. Hátránya hogy már eleve ízesítve van, illetve az, hogy sajnos minimális mennyiségű teát tartalmaz (1-2 %, de láttam olyat is amin 0,01% volt a teatartalom), abból is inkább kivonatot, ezért a tea jó hatásai nem igazán érvényesülnek.
 
És most következzen egy kis felsorolás, munkában milyen teákat jó fogyasztani. Természetesen embere válogatja, ki milyet kedvel, és az ízlés is nagy szerepet játszik ebben, én mégis leírnám, amit saját tapasztalataim és olvasmányaim alapján erről megtudtam.
  • Odakint, hidegben dolgozóknak a legjobb a fekete vagy vörös tea, esetleg fűszeres vagy gyümölcs tea. A fűszerek melegítenek, tehát ha fűszeres teát iszunk, előbb érezzük hogy felmelegít minket. Ezenkívül ajánlott a méz a teába (amennyiben szereti az illető), hiszen ez védi az immunrendszert, ami a hideg miatt fokozott igénybevételnek van kitéve. Ha odakint nagy melegben dolgozik az ember, mindenki jeges frissítőkről álmodozik, ám tény ami tény, ha forrót iszik az ember, hőségben előbb lehűl a szervezete. Tudom, ilyenkor nem annyira kellemes meleget inni, mikor az emberről szakad a víz, de aki nem hiszi, próbálja ki. (Én kipróbáltam, és nyáron is gyakran iszom forró teát.) Nyáron egyébként jeges teaként bármilyen tea jól jöhet. A zöld tea különösen.
  • Irodában dolgozóknak fontos hogy a folytonos ülő munka mellett is frissek maradjanak, tudjanak koncentrálni, ugyanakkor a szervezetüket se terhelje meg a mozgás hiánya, és ne legyenek túlsúlyosak. Az ilyen munkát végzőknek reggelente ajánlott fekete teával indítani a napot, aztán napközben zöld teát iszogatni. (Természetesen itt is mindenki azt iszik, amit szeretne, én például napközben is fekete teázom, mert én ezt szeretem.) A zöld tea felpörget, és segít a koncentrációban is. Érdemes még kipróbálni a ginseng-el kevert teákat, aminek szinten hasonló hatása van. (Agyserkentő, koncentráció képesség növelő.) Éberség fenntartása céljából pedig a guarana tartalmú gyümölcs teák is jók lehetnek hogy el ne aludjunk. :)
  • Fokozott koncentráció képességet igénylő munkáknál, mint járművezetés, irányítás, mentő egységek vagy ehhez hasonlók, szintén a fekete teákat vagy az élénkítőt tartalmazó gyümölcs teákat ajánlanám, illetve a mate-t ami szintén felpörget. Az assam például az egyik legerősebb fekete tea, a mate teának pedig nagyon nagy élénkítő hatóanyaga tartalma van.
  • Sportolóknak, edzőknek és társaiknak, a fokozott igénybevétel és az egészséges életmódra való törekvés miatt, a zöld tea, a vörös tea, illetve a gyümölcs tea fogyasztását ajánlották több helyen is, ahogy én láttam. (Persze attól még nyugodtan ihatnak ők is fekete teát, vagy fehéret, vagy akár oolongot is.)
Tehát mint láttuk, a munkahelyi teafogyasztás is igen sokrétű lehet. Természetesen akadhatnak olyanok is, akiknek megadatik hogy a munkahelyükön is szálas teával kényeztessék magukat. (Őket én is irigylem.) A többieknek pedig, maradnak a jól bevált módszerek.
 
Aztán egyszercsak vége a munkaidőnek is, otthon pedig már úgy élvezhetjük a teánkat, ahogyan szeretnénk.
 
 
 
 
 
 
****

 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Szavazás

Mivel ízesíted a teádat?
Édesítőszerrel.
Édesítőszerrel és citrommal.
Cukorral és mézzel.
Citrommal.
Citrommal cukorral és mézzel.
Citrommal és cukorral.
Cukorral.
Semmivel. Ízesítés nélkül iszom.
Citrommal és mézzel.
Mézzel.
Kandiscukorral.
Fűszerekkel.
Tejjel.
Tejjel-cukorral.
Minden fajta teát másképpen iszok.
Amihez épp kedvem van.
Asztali nézet