Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

Szavazás III.
 
Melyik márka teáit fogyasztod a leggyakrabban?
 
 
Ebben a szavazásban arra voltam kíváncsi, hogy melyek azok a teamárkák, amiket a magyar teázók a leggyakrabban fogyasztanak. Kíváncsi voltam, hogy a drágább vagy az olcsóbb, a népszerű vagy a kevésbé népszerű, de finom teákat részesítik előnyben kis országunk teázói.
 
Összesen 40 szavazat érkezett, amit nagyon köszönök mindenkinek aki részt vett ebben a kis kutatásban, és szavazott kedvenc teájára/teáira.
 
Íme az eredmény:
 
A szavazás abszolút győztese holtversenyben a Pickwick és a Sir Morton márka. 8-8 szavazattal, messze ez a kettő kapta a legtöbb szavazatot. Ha megpróbáljuk kitalálni miért, arra a magyarázatra jutunk, hogy valószínűleg mert nem túl drágák, mégis finom az ízük, a legtöbb boltban találkozni velük, és a megszokott, biztos ízélményt nyújtják. Mindkét márkának vannak gyümölcs és fekete teái is, a pickwicknek zöld és gyógynövény teái, illetve a Rooibos teái is, így mindenki talál megfelelőt. Egy doboz Sir Morton teát 190-220 Ft-ért, egy doboz Pickwick teát 3-400 Ft-ért kapunk, ami valljuk be, nem túl drága. Ráadásul már régóta jelen vannak a piacon, az emberek pedig megszokták, megszerették őket. Valószínűleg ez lehet népszerűségük kulcsa. (Akinek egyéb ötlete van, nyugodtan megírhatja a fórumba.)
 
A második helyezett a Teekanne márka lett. Ezen sem lepődtem meg annyira, bár valamiért azt hittem, a Lipton is hasonló helyen fog végezni. A Teekanne viszont megelőzte, 4 szavazatot tudhatott magáénak. A minőségi német tea rajongói úgy látszik egyre többen vannak nálunk is. Teekanne teát évekig nem lehetett kapni, aki akart az németországból, vagy ausztriából hozatott magának. Mostanában viszont nálunk is népszerű. Repertoárjában mindenféle tea megtalálható: fekete, zöld, fehér, vörös, gyümölcs, gyógynövény és életmód teák. Árai a 400 Ft-ostól egészen 700 Ft-ig terjednek, attól függ hol veszi az ember. Nekem is van belőle néhány fajta otthon, szoktam fogyasztani, finom és megbízható minőségű.
 
A harmadik helyezettek holtversenyben: Lipton, Milford, Gárdonyi Teaház. Ez a fejlemény meglepett. Azt hittem a Lipton, a Pickwick versenytársaként, vele azonos helyen fog végezni. Ez a márka ugyanis nagy múltra tekint vissza, ennek ellenére csak 3 szavazatot kapott, ahogy a Milford és Gárdonyi Teaházas teák is. E két utóbbi főleg a gyümölcsteákban kínál nagy választékot, abban viszont kiemelkedő ízekkel és különleges teákkal csábítják a teázókat. Mindkettőnek kaphatóak ünnepi kiszerelései is. Az árak: Lipton teák 3-400 Ft, (Lipton Piramis - 4-700 Ft), Milford teák 5-700 Ft (igen, ezek már borsosabbak, szintén német márkáról van szó), illetve Gárdonyi teák 350-550 Ft (ez viszont egy magyar márka).
 
A negyedik helyért is holtverseny alakult ki. Itt 2-2 szavazatot szereztek az egyes márkák. Azaz: Twinings, Mr. Perkins, Greenfield, Das Gesunde Plus. Ez szintén meglepetésként ért, hiszen a Twinings és a Greenfield két nem túl olcsó, viszont minőségi, és neves teamárka, egy helyre került két sajátmárkás teával mint a Mr. Perkins (Aldi-ban kapható) és a Das Gesunde Plus (DM-ben kapható). E két utóbbi tea talán azért örvend olyan népszerűségnek, mert saját márkás mivolta miatt olcsóbb társainál, ugyanakkor hasonlóan finom. Azért a Twinings-on meglepődtem nagyon, valljuk be egy nagyon régi tradicionális márka, és angol, akik ugye a teázás egyik nagyhatalmának mondják magukat. De ez is bizonyítja azt a tényt, hogy a magyar teázóknak nem minden a márka. Az ízekben jobban bíznak.
 
Az ötödik helyezést a Kings Crown márka érte el. Egy szavazattal. Ezeket a teákat a Rossmann drogériákban lehet kapni. Gyümölcs, zöld, rooibos, és mostmár fekete verzióban is. 300 Forint az áruk, tehát gazdaságosak, ugyanakkor finomak is. Úgy néz ki erre még csak most kezdenek rájönni a teafogyasztók.
 
És akik még indultak de nem kaptak szavazatot: Hyson, Dilmah, Naturland, London Fruit & Herb, Celestial Seasonings, Impra, Tetley, Egyéb.
 
A Hyson, London Fruit & Herb, Celestial Seasonings, Impra, Tetley teákon annyira nem lepődtem meg. Ezek a márkák külföldiek és bár nagyon finomak, nem mindenhol kaphatóak, sőt, elég ritka az olyan hely, ahol igen. Én szoktam őket fogyasztani és bátran ajánlom a kísérlezető kedvű teásoknak hogy próbálják őket ki.
A Dilmah teákkal kávézókban is találkozhatunk és már egyre több helyen lehet kapni őket kereskedelmi forgalomban is. Ezért is lepett meg ez a nem túl nagy érdeklődés, ami övezte őket. Nagyon finom, minőségi ceyloni teákról van szó. Érdemes kipróbálni őket.
A Naturland teákat pedig mindenkinek ajánlom. Újabban bevezetésre került gyümölcsös kollekciójuk igazán finom és üdítő, de a gyógynövény teáik is kellemes és egészséges frissítők lehetnek, akárki számára. (Nem csak betegség esetén.)
 
Ezezk voltak tehát a szavazás eredményei. Mindenkinek köszönöm a részvételt.
 
Újabb szavazással jelentkezem nemsokára!

 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Szavazás

Mivel ízesíted a teádat?
Édesítőszerrel.
Édesítőszerrel és citrommal.
Cukorral és mézzel.
Citrommal.
Citrommal cukorral és mézzel.
Citrommal és cukorral.
Cukorral.
Semmivel. Ízesítés nélkül iszom.
Citrommal és mézzel.
Mézzel.
Kandiscukorral.
Fűszerekkel.
Tejjel.
Tejjel-cukorral.
Minden fajta teát másképpen iszok.
Amihez épp kedvem van.
Asztali nézet