Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

Fekete tea: A fekete tea jelentős vagy teljesen oxidált levelekből állt, erős aromájú ital. Koffeint tartalmaz, élénkítő. Sok fajtája ismert, egyik legismertebb az angol Earl Grey illetve a Darjeeling.

 


 

Zöld tea: A levelek minimális oxidáción esnek keresztül. Rengeteg fajtája ismert, ízesítve gyümölcs ízekben is fogyaszthatjuk, rendkívül egészséges, a benne lévő antioxidánsok miatt. Koffeint tartalmaz ez is, akár a fekete tea.

 


Fehér tea: Nagyon fiatal levelekből áll, amik alig vagy egyáltalán nem oxidálódtak. Manapság már sokfajta, ízesített fajtáját is kapni lehet. Jellegzetes ízű tea, nem tartalmaz koffeint.

 


 

Rooibos (vörös tea): Egy afrikai cserje rügyeiből készült, vörös színezetű főzet. Nagyon egészséges, nem tartalmaz koffeint.

 


 

Honeybush: A Honeybush Dél-Afrika hegyvidéki lejtõin őshonos, zsenge hajtású cserje, amelyből "mézes-gyümölcsös" zamatú, mesterséges ízesítést, színezéket nem tartalmazó tea készül. A Honeybush tulajdonságai, jellege a Rooiboséhoz hasonló, de az íze egy kicsit édesebb. A teához elsősorban a cserje virágát és leveleit használják fel.

 


  

Oolong/Sárga tea: A tea nagyon kíméletes erjedésen esik át, ezáltal a levelek forrázáskor sárgás főzetet adnak, és a színük is kissé sárgás lesz.

 


  

Lapacho: A lapacho tea a dél-amerikai lapacho fa (ami akár 700 évig is él és 20 méteresre is megnő) belső kérgéből készül. Nagyon egészséges, immunerősítő és gyorsítja a sebek gyógyulását is.

 


 

Hibiszkusz(mályva/szudáni rózsa) tea: Sok neve van ennek a teafajtának, ami igazából nem is tea. A hibiszkusz avagy mályva, avagy szudáni rózsa nálunk is élő cserje, melynek virágszirmait szárítják meg és forrázzák le teakánt. Sok gyümölcstea adalékanyaga (vagy éppen fő alkotóeleme) is hibiszkusz, ez adja a gyümölcsteáknak a pirosas színt. Egészséges és jellegzetes savanykás ízű ital.

 


 

Gyümölcs teák: A gyümölcsteák igazából nem teák, hanem különböző gyümölcs darabok és aszalt gyümölcsök, szárított gyümölcsrészek és virágszirmok forrázata. Értelemszerűen így sem tealevelet sem koffeint nem tartalmaz. Gyerekek is bátran fogyaszthatják.

 


 

Gyógyteák: A gyógyteák különböző gyógynövények szárának/levelének/virágzatának/termésének, azaz részeinek forrázatából készült főzet. Ez sem tea, de annak nevezik. (A gyógyteákkal külön foglalkozom az ilyen nevű modulban.)

 

 


 

 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Asztali nézet