Darky TeaBlogja
"..A tea főzete a legédesebb harmat a mennyországból.."

Saját és más forrásból szerzett ötketek, tippek, trükkök tapasztalatok olvashatók itt, hogy a teázás még kellemesebb élmény legyen. :)

 

 


 

1. A tea tárolásáról

A szálas teákat ajánlatos otthon zárt fémdobozban, üvegben, vagy egyéb aromazáró csomagolásban tartani, így nem veszíti el aromáját, sokáig friss és élvezhető marad. A filteres teák a filter csomagolásában sokáig frissek maradnak, de azért erősen szagló dolgoktól távol tartsuk őket. (Érdemes elkülőníteni egy külön polcot, szekrényt vagy szekrény részt (annak a függvényében mennyi tea van a háztartásban) erre a célra. Sok kimért teát ízléses tasakokban adnak. Ezek a tasakok manapság már nem sima papírtasakok, úgy készülnek, hogy megőrizzék a tea aromáját, tehát nem muszáj őket áttenni üvegbe vagy dobozba, akinek nincs ilyen kéznél. Arra kell csak ügyelni hogy gondosan le legyenek zárva. Leragaszthatjuk, összetűzhetjük valamivel vagy egy befőttesgumival is lezárhatjuk őket, így a teánk sokáig zamatos marad.

  


   

2. Tea keverékek

Ízletes teát készíthetünk saját keverékekből is. Két teát amit nagyon szeretünk, össze is keverhetjük, vagy egy kevésbé kedvelt ízet meglágyíthatunk egy általunk kedvelt teafű ízével. Szálas tea esetében egyszerűbb dolgunk van, hiszen ebből is, abból is veszünk egy-egy kanállal (illetve egy csészéhez fél-fél kanállal), majd ezt öntjük fel forró vízzel, így jobban keveredik a két íz. De filteres teával is könnyedén megtehetjük, hogy a kannába egy ilyen és olyan filtert lógatunk. Kikísérletezhetjük milyen együtt két kedvelt és két kevésbé kedvelt íz, egy gyümölcs és egy fekete tea, zöld és fehér, zöld és fekete, vagy bármilyen. A többi már csak a fantáziánkra van bízva. (Tipp: Fehér tea mellé nem érdemes feketét tenni, sem Rooibost mert ezek nagyon erőteljes ízek, és elnyomják a lágy fehér teát.)

 


 

3. Tea ízesítése gyümölccsel

Teánkba tehetünk szárított, vagy friss gyümölcsöt is akár. Érdekes ízkompozíciókat kaphatunk ezáltal. A gyümölcs kerülhet a forró teába rögtön forrázás után, amikor már kihűlt - felszolgálás előtt - , illetve jegesteában is jól mutat, és nem utolsósorban nagyon finom.

 


 

4. A tea lejárati ideje

Lejárt tea. Mint mindennek a teának is van lejárati ideje, de ennek ellenére nem kell rögtön ijedezve kidobni a mindjárt lejáró vagy már lejárt teáinkat. A minőségmegőrzési idő önmagában nem azt jelenti, hogy azt átlépve már betegek leszünk tőle, csak addig az időpontig tudja garantálni a gyártó az ellenőrzött minőséget. Amelyiken a "minőségét megőrzi" helyett "fogyasztható" felirat olvasható, azzal már más a helyzet. Ez azonban nem nagyon szerepel teák csomagolásán. Nagy általánosságban elmondható hogy: a kimérten vásárolt teák 2-5 évig is elállnak megfelelő tárolás mellett (van ami több ideig is, minnél idősebb, annál jobb, akár a borok). A filteres teákra rá van írva a minőségmegőrzési idő, de azon felül is fogyaszthatóak bátran, nem lesz tőle az embernek semmi baja. A tea szárítással készül, ami tartósítás is egyben, tehát a tea nem romlik meg olyan könnyen, legfeljebb nem lesz már ugyanolyan erős, aromás. Megfelelő tárolás mellett - száraz, erős szagoktól mentes hely, aromazáró csomagolás - teáink több évig elállnak, már aki ki tudja bírni hogy nem fogaszt el addig egy jó teát. :)

 


  

5. Tea ízesítési tippek

Teaízesítésnél az alábbiakra figyeljünk: A teába a cukrot, kandiscukrot, nádcukrot, még forrón tegyük bele, ugyanis azok így oldódnak a legjobban. A mézet, ha már a hideg teához adjuk, édesebb lesz a tea, mintha a meleg teába kevernénk. A citromot mindkét fázisban lehet beletenni, akár belefacsarni, akár citromlevet önteni bele. Jeges tea, vagy forró tea készítésénél is, ha citromkarikákkal díszítjük a teát, figyeljünk rá, hogy a citromkarikát csak kínálás előtt tegyük a teába, ne ázzon benne órákat, mert a citrom héjából, ha nyersen áztatjuk sokáig, kesernyés illóolajok oldódnak ki, amik keserűvé tehetik a teánkat.

 


 6. Jegestea készítése
 
A jeges tea, avagy jegestea (mindkettő vezióban használják), amerikából származó nyári hűsítő ital. A forró, tikkasztó hőségben mi sem jobb, mint egy fincsi jegesteát kortyolgatva hűsölni az ányékban. (Ugyan már a honlapon több helyen is írtam, hogy nyári hőségben a forró tea fogyasztása jobban hűti a testet, mint a jeges tea ivás, azért valljuk mégiscsak jobban esik 30 fokban egy kis jeges üdítőt iszogatni.)
Manapság már nagyon sok palackozott jegesteát lehet kapni, a legjobb mégis a házi készítésű, "csináld magad" jegestea. Hogy miért? Nem akarom én a palackos ájsz tíí-ket szidalmazni, csupán néhány információ róluk, ami miatt, én inkább magam készítem ezt az italt. A boltban kapható jeges teákban a valódi tea (ami nem is tea, hanem csak tea kivonat) 0,1 % körüli, ami valljuk be, igencsak csekély. Ezek a cukrozott löttyök ráadásul hízlalnak, és drágábbak is, mint egy "home made" ice tea. (Ugyan vannak manapság olyanok, amikben a hozzáadott cukor helyett édesítő szer van, így nem hízlalnak annyira, viszont a sok mesterséges adaléktól nem túl egészségesek, és mivel nem cukor hanem édesítőszer van bennük, drágábbak is.) Egy szó mint száz, ha valaki szereti őket, vegyen a boltban, ha nem, akkor pedig készítsen saját maga, ízletes nyári frissítőt.
Az elkészítés pofonegyszerű. Mintha csak teát főznénk, a tealeveleket, vagy a filtert nyakon öntjük forró vízzel, és a megfelelő ideig áztatjuk. Mikor elkészült, kivesszük a filtert, és ízesítjük a teát ízlés szerint. (Tehetünk bele sima cukrot, kandiscukrot, nádcukrot, mézet, citromlevet stb.) Kicsit állni hagyjuk, hogy ne legyen annyira forró. Aztán egy palackba (műanyag flakon, vagy üveg) vagy kancsóba töltjük, és a hűtőbe tesszük, hűlni. Mikor picit kihűlt, tehetünk bele citrom karikákat (ne hagyjuk benne sokáig ázni a citromkarikát, vagy a héját vágjuk le, mert keserűvé teheti a citromhéj a teát), gyümölcsöket, menta levelet, ízlés szerint. Végül hozzáadjuk a jeget (jégkocka, zúzott, tört jég), és már készen is van a finom jeges teák.

 


 

 

***  

 

Hírek

  • Darkyteablog a twitteren!
    2012-04-04 11:03:26

    Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog

  • Hosszú kihagyás után, újra friss!
    2012-04-04 11:01:43

    Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.

Asztali nézet