A teakészítésnek országonként más-más hagyománya van, én most felsorolom a legismertebb módszert, amit hazánkban és Euróban használunk.
Ha teát készítesz, legyen az filteres vagy kimért tea, szükséged lesz egy teáskannára, vízre, a teára (kimért tea esetén szűrőre, teatojásra, vagy filterre) illetve egy pohárra, bögrére amiből fogyasztod.
Különböző ízesítőket is használhatsz (édesítésre cukrot, kandiscukrot, mézet, édesítőszert, ezenkívül van aki citromot is tesz bele, vagy tejet, vagy rumot) de az igazi tea ínyencek ízesítés nélkül fogyasztják ezt a nemes italt.
A különböző teákhoz különböző hőfokú vizeket érdemes használni, bár ha filteres teát használunk ezt nem sokan szokták figyelni.
Ezért én leírom, akit érdekel, az ideális teavíz hőfokok:
Fekete tea: 100 C° (kivéve a finomabb Darjeeling, mert az 90 C°)
Zöld tea: 80-90 C°
Fehér tea: 70 C°
Rooibos: 90-100 C°
Gyümölcstea: 100 C°
Gyógyteák: 100 C°
Ha számít a hőfok, és nem szeretnénk vagy nem tudjuk hőmérőzni a vizet, várjunk amíg kihűl és figyeljük az órát.
A víz ha felforrt és utána állni hagyjuk, normál szobahőmérsékleten:
A teafőzésnél ha nem filtert használunk emberenként egy-egy kanál teafűvel számoljunk, plusz egyet a "kanna részére". Ez általában 3-4 egy másfél literes kannánál, de gyümölcsteából értelemszerűen lehet több, hogy jobban érezzük az ízeket. Filterből 2-t 3-at használjunk (saját tapasztalat, de lehet többet is) egy másfél literes kannába. (Tehát csészénként/bögrénként egy teáskanál teafű, illetve egy filter tea, ha csak egy csészével készítünk)
A különböző teafajtákat különböző ideig kell áztatni, hogy rendesen kiadja az ízét:
Fekete tea: 3-4 perc (kivéve: Assam tea mert az 2 perc)
Ízesített fekete tea: 4-5 perc
Zöld tea: 3-4 perc (kivéve: Oolong tea mert az 2 perc)
Ízesített zöld tea: 3-4 perc
Fehér tea: 2-3 perc
Rooibos tea: 4-5 perc
Ízesített Rooibos tea: 4-5 perc
Gyümölcs tea: 8-10 perc
Gyógytea: utasítás szerint
A tea erősségét ne azzal szabályozzuk hogy tovább áztatjuk (mert sok áztatás után a tea keserű lesz), hanem több teafű hozzáadásával.
Az áztatási idő lejárta után a filter/szűrő kiemelhető és a tea kínálható.
Ízesíthetjük is, ha szeretjük, de nagy szabály hogy a tejjel ízesített teába tilos citromot tenni, mert kicsapódik.
Jó teázást kívánok! :)
>Forrás: saját információ, kérlek ne másold!<
Hírek
Rövid teaelemzések, új teák, hangulatképek, teabemutatók. https://twitter.com/#darkyteablog
Végre rendeződött a gépemet illető káosz, így frissítettem a teáimat. :) Folyamatosan fogom feltölteni az elemzéseket, mert sok megvan írva, csak nem tudtam feltenni. Az oldalt is átalakítom picit, több lesz az írás, és a kép, többfajta modult tervezek még, szóval lesznek dolgok. Addig is 4 új teát hoztam és folyamatban a kért elemzések is.
Szavazás